Ova tema je ponavljajuća u audiofilskim krugovima i pitanje je zapravo vrlo jednostavno - možemo li pomoću naše hifi opreme stvoriti potpunu iluziju stvarne izvedbe? Da zaboravimo na trenutak na opremu i da čujemo sve onako kako je izvedeno prilikom snimanja? Onaj osjećaj da ispred tebe u sobi stoji npr. Diana Krall i pjeva samo tebi. 😉
Ova tema je zapravo otvorena jer su počele kritike, što je uobičajeno, da se klonimo osobnih preferenci kakav zvuk kome odgovara? Međutim, ja se uvijek upitam kako netko zna kako je zapravo to zvučalo prilikom same izvedbe kad je snimano?
Ono što uvijek bude nekakav zaključak kod ove teme je da ljudi koji redovno posjećuju koncerte klasične glazbe, mogu najbolje ocijeniti koliko je reprodukcija prirodna ili vjerna originalu. Pogotovo se uvijek spomene zvuk velikog koncerntnog klavira kao reference za ocjenu pojedinog sistema i njegove vjernosti. Što zbog svog širokog raspona (od 27 Hz do 4.000 Hz), zbog svoje dinamika, kompleksnosti... Ja odmah moram reći da nisam ta osoba, ali bih bio sklon vjerovati ljudima koji ovo prakticiraju i imaju dobar sluh i iskustvo u HiFi svijetu.
Da ne duljim previše sa uvodom, jer će biti prilike u raspravi spomenuti još podosta stvari vezano uz ovo, osobno se ne opterećujem "potragom za svetim gralom" i skloniji sam uživanju u reproduciranoj glazbi koja u prvom redu može probuditi emociju jer mi je to najbitnije. A zatim da iskustvo bude ugodno bez da mi bilo što smeta u zvuku.