Krellac Što kaže Tomek - i rola WC papira je odličan "podizač", ako podizanje kabela uopće ima ikakvog smisla.
Ne mogu ulaziti ni u kakve stručne rasprave, jer i ne znam postoji li uopće "struka" koja bi sa bilo kojeg aspekta logično i normalno objasnila opravdanje podizanja zvučničkog kabela na 30 mm od podloge (tepiha, parketa, nebitno).
Baš me živo zanima što bi ta struka objasnila u korist tog postupka, osim prodavanja magle.
Čak ni usisavanje, realno, svako 2-3 dnevno, nije lakše, tvrdim da nije, jer moraš paziti na cijelu glupost da ne izvrneš, srušiš, a razlog? Pa ne možeš, kako sam gore i napisao - ući četkom usisivača ispod kabela koji je na 30-40 mm od podloge. Kako ćeš ući? I, uopće - svrha "podignutog kabela da se lakše usisa ispod njega?
Pa živimo li mi to u nekim mlinovima, gdje se prašina "koti" na tone / dnevno?
Ako i da - opet, što kaže kolega pinco - uzmeš kabel, podigneš ga, usisaš ispod njega, vratiš ga (spustiš na mjesto) i gotovo, riješena stvar. Bez filozofije, bez liftera, bez kupovanja magle...
Osim toga, ti podizači magle (uvjetno rečeno) mogu imati nekog smisla samo estetski za neki zvučnički kabel od ampa do zvučnika.
U slučaju IC kabela, u većini slučaja - teško, vrlo teško (čitaj: gotovo nikako).
Zašto to kažem?
Zato što je realnost ono što mi imamo u svojim sobama, a ne ono što g. Paul iz PS Audio-a filozofira iz svoje stolice, iz laba punog problematičnih i potrganih proizvoda (odavno je, nažalost, poznato koliko potrganih proizvoda imaju).
Realnost je za nas ono što mi imamo i slušamo, ono što mi spajamo i konektiramo, a ne puka teorija "što bi bilo kad bi bilo".
Ovo je slika jednog mog ex-sistema... neka se nađe dobra dušica ovdje koja zagovara Fog liftere / podizače kabela i neka mi nacrta shemu po kojoj bih mogao ovu gomilicu kabela (a svi su bili spojeni i trebali su i bili su u funkciji) rasporediti i "podići" na neku samo "njima" poznatu zamišljenu razinu, tako da ima efekta. Baš me to zanima kako bi izveli.
A slučaj "obična spužva" - odlično rješava stvar odvajanja kabela.
Slika je i nastala u trenucima kad sam "krojio" komade spužvi da odvojim što se odvojiti može, ali sa naglašenom činjenicom da kabeli idu svakako, i vertikalno i horizontalno i pod kutom i preklapaju se i... a ne samo po idealnoj, zamišljenoj horizontalnoj liniji neke plohe stola ili poda, pa da mu / im ništa više drugo ne smeta.
Zato kažem - jedno je prodavanje magle, puka teorija - hajdemo nešto napraviti, pa ćemo uvjeriti ljude da im to treba, a drugo je realnost naših soba i sviralica koje su uglavljene u police takve kakve jesu, često gusto i zbijeno.
Gdje tu rasporediti Fog liftere? Nigdje, apsolutno nigdje!
Da bude jasno - nisam protiv kupovine dotičnih proizvoda. Tko ih želi - neka si kupi, naravno, i postavi kako misli da će mu najviše odgovarati, samo... pisati o nekom "efektu" "Fog liftera" za kabele za zvučnik podignutog od podloge (tepiha) 30 mm... neka hvala, radije idem čitati "Snjeguljicu" na svahiliju 🙂