Ekvilizator je dugo vremena imao lošu reputaciju među audiofilima – mnogi ga smatraju dodatkom koji remeti ono što je proizvođač zamislio. S druge strane, stvarnost je da prostor, akustika i osobni ukus često traže određeno podešavanje. U doba digitalnih DSP sustava, Dirac-a, Roon EQ-a i sličnih alata, pitanje se ponovno otvara: Koristite li EQ – i ako da, u kojoj mjeri i svrsi?
– Podešavate li bas zbog problema u prostoru?
– Koristite li EQ za "popravljanje" slabije snimljenih albuma?
– Ili EQ jednostavno ignorirate jer vjerujete u ono što je proizvođač zamislio, od snimke do zvučnika? (taj sam 😉)
Ja osobno trenutno imam više načina kako bih utjecao na zvuk ali sve mi je isključeno. Imam ton kontrole i loudness opciju na pojačalu. Imam mogućnost korištenja WiiM room korekcije, ali i to je bio pomalo cirkus od zvuka pa sam samo isprobao i zaboravio na tu opciju. S druge strane, možda pomalo čudno, nisam nesklon raditi određenu prilagodbu zvuka s kabelima npr. Ili kad sam imao hibridno pojačalo, igra s preamp lampama.
Podijelite svoje mišljenje, iskustva i postavke – zanima me kako to izgleda kod vas.