Nakon 25 godina ponovo se srecem sa nizozemskom firmom Audio Static. Na nasem podrucju se povremeno pojavi samo ES 100 i DCI model kao ovi moji. U sjecanju mi je dobro ostao njihov zvuk, ali i problemi oko pogona istih. Nekada davno sam ih imao u slusaoni od 16 m2 i kada sam ih upario sa stvarno dobrim pojacalom opravdali su svoju reputaciju i tada su mi bili bolji od Martin Logana Arius ili Magneplanar 1.5. Tada sam imao i ML CLS koji su ipak bili bolji u svemu a laksi za pogon. Kod mene je trenutno aktivna verzija sa Ice 500 modulima i zvuce skoro u svemu izvrsno. Ono sto nije dobro je smjestaj od kojeg ne zelim odmaknuti i prostorija od 35m2 sto je malo previse za njih. Ovaj smjestaj pojede bas ( kao i kod vecine drugih kutija, jer je straznji zid i cijeli strop od gip kartonskih ploca sa vunom), pa sam morao uskociti sa odlicnim Velodyn subom koji ima i room korekciju u sebi.
U usporedbi sa mojim Lii Audio zvucnicima nedostaje dramuturgije i dinamike, sto je i za ocekivati ali je elektrostate uvijek bilo uzitak slusati jer imaju taj leprsavi nenametljiv i dobro izbalansiran zvuk. Ono sto je bitno treba ih pogoniti sa vrlo kvalitetnim pojacalom. Da li bi ovi moji bolje radili sa nekim starijim Mark Levinsonom, vjerovatno bi.