https://www.hifipig.com/snobbery-in-the-audiophile-world-a-discussion-starter/
Nastavak na članak koji je i pokrenuo ovu temu i blog članak od istog autora, Stuart Smitha, s HiFiPig portala. Možda bi bilo pametno i da sam otvorio novu temu, ali vidjeti ćemo da li ima interesa članova reći nešto i na ovu temu - fenomenu "snobizma" u audiofilskom svijetu. Autor tvrdi da taj elitizam i odbacivanje tuđih načina slušanja glazbe može otuđiti potencijalne nove slušatelje, posebno mlađu publiku, što je usko vezano uz ovu temu o kojoj smo već raspravljali.
Također spominje "rat formata" u istom elitističkom kontekstu - fizički mediji vs streaming. Smatra, isto kao i ja osobno, da oba formata mogu koegzistirati i da imaju svoje mjesto u audiofilskoj zajednici. Streaming je glazbu otvorio široj publici i autor vjeruje da je njegovanje inkluzivnosti i otvorenosti uma ključno za budućnost audiofilije. I to se ne odnosi samo na izbor formata za slušanje, već i na opremu koju netko koristi, jer na kraju, svi smo negdje morali započeti svoj put u ovom hobiju.
Mislim da imam prilično dobar 'radar' za trenutke kada netko nastupi snobistički ili svisoka, i to me automatski zasmeta. Prilično smo uspješni na ovom forumu i rijetko nam se događaju takvi incidenti. Tako da, hvala svima na tome. A inače...
Što vi mislite o ovome? Jeste li se susreli sa snobizmom u Hi-Fi zajednici?