Dan the man
Razmisljam naglas...nista sto ti nije poznato....medjutim, postoji xy varijabli i pri tom...kazes, zvuk pojedinog instrumenta....u Steinway tvornici (mnaufakturi) klavira proizvode razlicite modele, koji se mogu isprobati na licu mjesta prije kupnje...ono sto je interesantno, kako niti isti modeli, istog godista ne zvuce isto...pa ljudi probaju vise njih dok ne nadju onog koji im se najvise svidja...ista stvar je sa x instrumenta...violina nije uvijek samo violina....no, iako svi, pretpostavljam, tezimo dostizanju iluzije prisustvovanja zivom neamlificiranog zvuka kod kuce, on je opet sirok pojam....i u konacnici ne bi ga trebalo mijesati sa hi fi o kojem pricamo...
'Neutralan' zvuk, imho, je onaj pri kojem ni jedan dio tonskog spektra nije posebno naglasen...i zacudo, mali je broj komponenti koje bi se mogle opisati takvima...takodjer drzim kako je moguce imati 'neutralan'(u tom kontekstu) zvuk kod potpuno razlicito zvucecih sistema...u svakom slucaju definicije su problematicne i potencijalni izvor sukoba
U hi fi u postoji niz drugih parametara koji su jedanko ili vise vazni...velicina pozornice, dubina i sirina, 'fokus' odnosno iluzija rasporeda izvodjaca u prostoru, makro i mikro dinamika, 'presence' odnosno iluzija (kod vokala npr.) prisustva izvodjaca u prostoru pred vama, te osjecaj trodimenzionalnosti i tijela instrumenata...dalo bi se nabrojiti jos toga...
Sam hobi je u principu idiosinkratican, a precesto ljudi koji se time 'bave' su tezi 'pacijenti'....do sada od meni poznatih su ludji jedino uzgajivaci ptica pjevica...mozda ima jos ludosti...mozda je to potencijalna tema za raspravu?
Nadalje, velika vecina ljudi je hendikepirana zivotnim prostorom, odnsono nemogucnoscu postavljanja sistema u sobi na nacin u kojem bio isti mogao pruziti optimum/maximum...usudio bih se cak reci kako je ozbiljan hi fi sistem nepotreban ako nije u adekvatnom prostoru ili cak ako covjek ne slusa klasiku ili jazz...za rock ili ostale muzicke zanrove finese nisu presudne...
Na kraju, zvuk koji pamtim, a da me je doslovno prevario jer sam pomislio kako je zivi izvodjac u sobi, je zvuk modificiranih ob lowthar zvucnika od prije par godina u pakracu...spojenih na trafomatic cijevas...
Problem je sto je to gotovo diy projekt, sa hrpom zica iza drivera i plohom velicine stola za stolni tenis okolo svakog drivera...i naravno, svirali su u velikoj sobi, visokih plafona....
Elem...