Dacho Novi projekat u nastajanju, nakon nekoliko probnih kutija napokon je odluka pala sa kojim projektom idemo u realizaciju za driver Lii Audio Platinum 10. Radi se o premium driveru koji ima osjetljivost 103 db i fs ispod 30 sto su impresivni podatci. Kutija je vrlo zahtjevna, samo materijal je preko 200 kg tezine. Koliko su velike kutije moze se vidjeti po listu papira A4 format.
tursound Može malo tehničkih detalja? To je ovo: https://www.lii-song.com/product/one-pair-reference-level-10-fullrange-drivers-platinum-10
Dacho tursound ovakve dimenzije kutija ces teze naci, uglavnom preporucuju 500 litara kutije sto je neprihvatljivo. Ovakve horne su vrlo rijetke pogotovo u EU jer je projekat relativno nov i plaća se. Ja sam probavao sa 240 litara transmisijom i to je dobro ali je kutija nezgrapna.
Cindra Objavljeni TS parametri su impresivni ali komentari na velikom diy su uglavnom da Ih lii song uglavnom jako ušminka i da im nije za vjerovati. Kak su se pokazali na mjerenjima kod tebe?
Dacho Cindra odziv ovog Platinum drivera nisam jos mjerio, treba mu 300 sati da se usvira a kutije nisu jos gotove. Ts mjerenja su vrlo slicna tvornickim. Cak niti manji Silver 8 nije bitno odstupao.
Tomek Uf dobri ormari, bolit će leđa kod traženja pozicije Zbog čega je na tim kutijama tak ogroman bas reflex port?
Tomek Cindra ne, skroz ozbiljno pitam, stvarno me zanima zbog čega se "port" toliko drastično proširuje na izlazu
Dacho Tomek to nije porr nego zavrsetak ili izlazna usta eksponencijalne horne. Princip je takav da se od drivera konstantno širi presjek tunela da se dobije efekat horne. Sa time se dobije povecana efikasnost zvucnika i povecanje tlaka SPL da se ne mora povecati snaga pojacala.
Goddard Pa zato što nije riječ o bas-refleksu, nego o horni ili TL dizajnu - zapravo da ne bajam, reći će nam točno konstruktor, nadam se..... super zanimljivo izgleda, još kad bi većina nas imali mjesta u sobi za ovako nešto 😄
Tomek Goddard Pa zato što nije riječ o bas-refleksu, nego o horni ili TL dizajnu Ma to znam, malo sam krivo sročio pitanje ali Dacho je shvatio i sve objasnio