Vratimo se podcastu.... Kaže da treba usviravati pojačalo od 80 do 250 sati u početku. Spominje kondenzatore kao bitne komponente što traže usviravanje.
A kaže da treba oko 15-30 minuta od uključivanja ampa (vjerojatno misli na cijevne uređaje jer takve i proizvodi), da se postigne dobar zvuk.
Da li isključivati uređaje ili ih ostaviti uključene? Opet iz perspektive cijevnih preamp i amp uređaja. Preporučuje ostaviti preamp stalno uključenim jer on/off utječe više na cijevi nego što se cijevi troše. On to i osobno radi kod kuće. Za amp kaže da se isključuje ali i da se pripazi koliko puta se uključuje i isključuje amp.
Kaže da cijevi kod njegovih ampva KT88 traju oko 6.000 sati.
Koja je kombinacija najbolja za preamp/amp kombinaciju uključujući solid state i cijevna riješenja? Kaže da najviše smisla ima hibridni pristup - cijevni preamp i solid state pojačalo. Obrnuto, daje najgore iz oba svijeta.
Zašto su cijevna pojačala uglavnom skupa? Zbog transformatora. Kaže da može postojati velika razlika između dobrih transformatora i loših. Nekakva vrsta "black magic" kako doći do dobrog transformatora. 😂 Kaže da ne vidi kako njegova pojačala kod dealera mogu koštati ispod 10.000$ dok napravi transformator, koristi pristojnu ploču i kućište.
I sad interesanto za nas, jer smo ovo vrtili već puno, puno puta... Kaže da ga volume pot može koštati od 50$ pa do 1.000$ po komadu, i to naglašava - cijena namjenjena za njega kao proizvođača, a ne retail cijena. I nastavlja u tom tonu, gdje napominje da razlika između cijene ugrađenih dijelova može biti astronomska. Spominje nekakve film trake koje mogu koštati od par centi pa do 35-40$ koje on koristi u svojim pojačalima. A dosta ih se ugrađuje.
Ne voli kako KT88 zvuči u triode modu. Bland... U početku su davali izbor ljudima da izaberu način, ali danas više ne. Uklonili su mogućnost triode moda, nude samo ultralinear u svojim pojačalima jer smatra da KT88 tako najbolje zvuče.
Da li smo prošli vrhunac izuma i da nema više ničega novoga u dizajnu ampa? Spominje u principu ljudi koji su bili prije njega i drugih, da su "giants", vrijeme izuma cijevnog pojačala u početku. Oni su bili ti koji su stvorili cijelu priču. I smatra da uopće nije u istoj kategoriji s tom ekipom već samo nastavlja put koji je utaban. Vrlo cijeni početke i ljude koji stoje iza početaka izuma cijevnih pojačala i prvih modela. Tako da ukratko, mislim da privatno ne vjeruje da se danas događaju nekakvi novi momenti u R&D i da se sve temelji na već izumljenom i isprobanom dizajnu.
I na kraju podcasta, naslov je moram reći samo clickbait. Vrlo malo se pričalo o 300B cijevima. I moram reći da mi još nije jasno 100% zašto su se fokusirali na KT88 jer su prije proizvodili i pojačala s 300B. Morao bih taj dio u početku ponovo poslušati, ali eto, nije mi ostalo u sjećanju. No, bilo je puno drugih zanimljivih tema općenito koje sam ovdje pokušao prenijeti da vam uštedim vrijeme slušanja.