Pošto sam zadnjih par godina uglavnom u budget kategoriji, i imao sam relativno dosta promjena u sistemu, mogao bih se orijentirati na neke od uređaja koje sam imao u svom vlasništvu ili sam ih imao na posudbi. Ne bih sad sve stavio u jednu objavu već ću nastojati pokušati opisati sinergiju pojedinih uređaja, neke moje pogreške u procjeni možda...
Započeo bih s jednim zanimljivim budget pojačalom koje je vrlo interesantno publici sudeći po broju pregleda na YouTube kanalu.
Denon PMA-600NE

399,00 €
• Procijenjena snaga: 45 W + 45 W (8 ohma, 20Hz-20kHz), 70 W + 70 W (4ohma, 1kHz)
• Ulazna osjetljivost: 110 mV / 30 kohma
• Napajanje: AC 230 V, 50 kHz
• Potrošnja energije: 185 W
• Ulazi: Phono MM, CD, Aux, 2 optička ulaza, 1 koaksijalni
• Izlazi: Preout za subwoofer, 1 par zvučničkih terminala
• Bežična povezivost: Bluetooth
• Dimenzije: 434 x 308 x 121 mm
• Težina: 6.8 kg
Za ovu cijenu, nemamo zaista što puno tražiti od pojačala i gledati svaku sitnicu, a to sam zapravo ja radio. I najveći problem u cijeloj priči je što je bio prilično osjetan downgrade u odnosu na prethodno pojačalo - CA CXA61 i to se dosta osjetilo u više segmenata reprodukcije - manje analitično pojačalo definitivno! CXA je iznosio puno više detalja od ovog Denona.
Spominjem ovo pojačalo u ovoj temi iz jednog razloga - a to je što smatram da ovo budget pojačalo odlično može biti za neke svjetlije budget zvučnike! Naime, ima taj svoj zvučni potpis čak i u direct modu - a to je naglašen bas koji povremeno radi i izlete u srednjetonsko područje (što mi je bio pomalo deal breaker, jer volim da se ne dira sredina). Nisu niti MA baš bezgriješni što se tiče određenog viška energije u visokima, ali kao što rekoh, prevelika mi je razlika bila u odnosu na ono što sam imao prije da bih dulje zadržao ovo pojačalo. I još uvijek sam uvjeren da ovo pojačalo može biti itekako dobar izbor za nekakve svjetlije budget zvučnike i da se može postići određena sinergija. Možda za ove Bowerse 600 što su trenutno na akciji koje dosta vas spominje u malo negativnom kontekstu da su "tanji"?
U početku foruma sam čak i otvorio temu za ovo pojačalo - Denon PMA-600NE