U kontekstu sveg napisanog, čini mi se da je osnovna prepreka nekoj validnoj procjeni kvalitete i mogućnosti streaming glazbe (servisa) jedna upravo fundamentalna razlika po pitanju onoga što je uistinu krucijalno za krajnji rezultat, u odnosu na tradicionalne fizičke medije.
Riječ je naravno o procesiranju, počevši od načina na koji je kodiran originalni file spremljen negdje na nekom serveru – Tidal ima po nekoliko verzija pojedinog albuma koji zvuče drugačije a nije samo riječ o razlici onih u Max rezoluciji ili običnoj high.
Zatim, veliki utjecaj ima način na koji je sadržaj distribuiran do korisnikovog uređaja (streamer) – vrlo su jasni pokazatelji toga činjenica da se Qobuz smatra najkvalitetnijim servisom (nemam osobno iskustvo, ali nemam niti razloga da ne vjerujem), a posebno se to vidi kod lossy servisa gdje recimo Spotify zvuči prilično loše – na stranu što je lossy – dok neke radio stanice koje streamaju u mp3 zvuče začuđujuće dobro.
Na kraju, i po mom iskustvu presudno, stream dolazi u okrilje OS-a koji ga reproducira/šalje na konverziju. Onaj koji nije isprobao barem desetak uređaja/platformi, teško da će vjerovati koliko tu može biti razlike, a u te svrstavam i sam sebe – iako je stvar prilično logična ako se sjetimo ranih dana streamanja sa windowsa i slično, što je bilo stvarno na nivou informacije.
No kad primjetiš razliku između onih koji imaju zaposlen tim presudnih stručnjaka – a to su softverski inženjeri (po mom uvjerenju sigurno Blusound, Heos i StreamMagic, a npr. Auralicov lightning je netko odpočetka dobro zamislio ali čini mi se da se ne razvija redovno) – od onih koji kupe gotovo rješenje, ili još nisu došli do pravih rezultata (u tu skupinu bih svrstao Wiim, koji će sigurno u prvu ligu ako već nije).
Kod streaminga, hardver je gotovo sporedan, barem dok ne pričamo o ventilatorima i jeftinim napajanjima – sve drugo se tiče isključivo softvera, i ako već jedan od njih nije trenutno adekvatan, ne znači da doslovno sutra, nekim apdejtom, neće biti na vrhu – zato jer to jednostavno tako funkcionira.
Čini mi se da dio tog atavističkog razmišljanja o tome što je presudno (switchevi, routeri? ne bih rekao) potpiruju i određene kompanije koje možda namjerno, a možda i zato što niti same po sebi nisu svjesne, upakiravaju neki običan SBC kompjuter od 10 dolara u tokarena kućišta, i napajaju ga linearnim napajanjima, samo da bi izvela digitalni signal u DAC? A da su pritom softver kupili ili posudili od Volumia, npr.
Meni osobno već sad Tidal daje jako dobre rezultate, moguće i stoga što sam ostvario dobru suradnju između namjenskog streamera i DAC-a. Naravno da svi imamo neke svoje standarde i preference, no uopće gledati na streaming ekosustav u kontekstu hardvera smatram da je besmisleno, upravo iz gore navedenih razloga.