Tomek
Hvala.
Ja sam sve radio, inspiracija je bila Nebojsina soba gdje sam prvi put vidio akusticne knauf panele. Svaki od njih ima drugaciju specifikaciju koja je lijepo dokumentirana pa sam se tim vodio. Ima puno razlicitih modela. Isto tako i vune imaju svoju specifikaciju ali neko pravilo je da manja gustoca bolje upija energiju basa ali je treba nesto vise, sto je gusca bolje upija vise frekvencije.
Sarafam po razglasima vec 20ak godina u najrazlicitijim,vecinom katastrofalnim prostorima pa sam vec verzirao uho za problematicne frekvencije. U ovoj sobi su to bili stojni valovi na 100Hz.
Difuziju sam napravio od prilike i vise sam se vodio izgledom,da ne bude nametljivo ali super je ispalo.
Stojnih valo vise nema, moze se puno glasnije slusati (ako neko zeli), zvucna slika je 100 puta bolja. Zapravo nisam ni znao sto je zvucna slika dok nisam ovo napravio. Ono sto cujes po sajmovima i trgovinama je sve zapravo smijesno,ma koliko skupa oprema bila.
A sto se tice mjerenja i ljudi koji se tim bave ne bih previse komentirao. Svaka cast na hrabrosti, sigurno nesto poprave svojim strankama ali puno je tu parametara da bude egzaktno.
Kad npr. u studiju snimas isti instrument/vokal s 5 razlicitih mikrofona dobijes potpuno drugaciji zvuk/frekvencije. Isto tako ovisi kroz kakvo pretpojacalo ga provuces... pa ovisi koji zvucnici su ti referenca za napravit sobu, za koju poziciju slusanja tretiras prostor...
Promijenis zvucnike i to vise nije referentno mjerenje, zena ti zamijeni tepih i u banani si🤣🤣🤣🤣.
Treba opcenito rijesiti kutove i prostor gdje je najveca energija zvucnika nekim apsorberima, razbiti ravne povrsine zidova necim sto ce raditi difuziju i to je to.
Netko to napravi nekim svakodnevnim predmetima, policama,knjigama, akusticnim panelima...
Ja sam ovako i fantasticno je zvucno ispalo a opet nije natrpano nicim da narusi zivotni prostor.