Vidiš, samo spominjanje Raya Smeđega od strane Dana Čovjeka na drugome mjestu u istome forumu asocirao me na nešto sasma drugo. Na što? Primjerice, Rayu kljave svira Gene Harris ... Ma na koga me to podsjeća, traži jedan sat ovdje, po sata ondje (ipak sam ja materijal za penžjun) i dosjetim se. Srećom, to sam radio na poslu pa nisam sam sebi oduzimao dragocjeno vrijeme. Sićate li se vi ekipa, ili jeste li ikada čuli za taj megahit, Les McCann & Eddie Harris – Compared To What sa njiova albuma Swiss Movement iz godine 1969. Izdanje naravno Atlanticovo.
Alo, to su bila sretna vremena za njih dvojicu; izveli su cijeli koncert 21. lipnja 1969. na Montreux Jazz Festival u Šuici a to je zabilježeno i na vinilu. Prodano je na milijune singlova a i album se prodavao k'o alva (ili Halva - popularna orijentalna slastica). Dakle, došlo je pet crnih tipova u našu Šuicu, troje od njih su bili članovi Les McCann trija (osim samoga Lesa na kljavama, tu su legendarni kontrabasista Leroy Vinnegar i bubnjar Donald Dean), a pomogli su im Eddia Harris na tenoru i trubljač Benny Bailey. Svi su toliko značajni za jazz da je cijeli jubito prekriven s njihovim biografijama. Mene se posebno dojmio čovjek s trubljom Ernest Harold Benny Bailey.
Opuštenost za vrijeme svirke, kao da je to ništa, precizan i točan ritam te pravilna intonacija ... Solaže prave jazzerske, nije tu bilo zajebancije – svi su znali što im je činiti. Ali, ipak, čovjek s trubljom mi je oduvijek naj(neću reći bolji)draži. Došla ekipa malo svirat, pa rasturila Montro do te mjere da se i dan-danas njihov nastup spominje kao nešto najbolje što se dogodilo na tome Jazz festivalu.
- godina. Divovi više ne šetaju zemljom ... Ovo su već vremena kada su se džezeri prestali rokati, pogledajte na videu koje su to ljudine – nema kosti, samo meso. I svi su živjeli dovoljno dugo da ih se zapameti. Oni prije su morali snimati albume svaki drugi dan desetak godina, a ova generacija je to rastegla na puno duži period.
U ladičarima naših vrlih jazz kritizera njiova glazba se karakterizira kao soul-jazz, što ja znam, valjda oni znaju.
Ajmo ekipa, dosta priče, piči džeziju ...
ZAROKAJ GA LES
Malo ćemo predahnuti od mojih bezsmislica. Čisto da se odmorimo.
PS. Viđu što čini odijelo na čovjeku. Sad ih zamislite u kratkim gaćama i s havajskim košuljama. Bljak.