Biti ću stvarno kratak, nekako sam rezigniran. Evo kako je to zapravo bilo: krenuo sam napisati nešto o Davidu Sanchezu, pa sam shvatio da su njegov Street Scenes, a naročito Coral dosadni, pak sam onda izvadio Alegriu Wayne Shortera koja je slična Sanchezovu Coralu – pa ništa, pa sam odslušao Glass Bead Games Cliford Jordan Quarteta, na kojem su svirala dva kontrabasista – Bill Lee (ćaća poznatog filmskog režisera Spike Leea) i Sam Jones. Oboje ih volim te sam, na sreću, želio prikazati virtuoznost Jonesa izvedbom numere Visitation, koju u originalu izvodi sam autor, legenda jazz kontrabasa, Paul Chambers. Prikazaću na dnu obje verzije ove pjesme, čisto da se uvidi kako je klasični jazz evoluirao od 1956. do 1978. kada je praktički već bio klinički mrtav, dok su ga na životu održavali rijetki.
Dakle, Paul Laurence Dunbar Chambers Jr., jedan od najvećih jazz kontrabasista svih vremena, snimio je i izdao svoj album prvijenac Chamber's Music (A Jazz Delegation from the East) 1956. godine. Lopine u izdavačkim kućama reizdali su ovaj album pod nazivom High Step 1975., a kao autori su potpisani Paul Chambers i John Coltrane. To je izdala pripoštena izdavačka tvrtka Blue Note, a tada su oboje glazbenika bili žestoko pothlađeni i putovali svojim putevima legendi – Chambers je umro 1969. a Coltrane 1967.
Na albumu sviraju, osim Chambersa i Coltranea, klavirist Kenny Drew i bubnjar Philly Joe Jones. Na CD-u su dodane još tri pjesme s albuma Jazz in Transition snimljene 1955. godine. Sve su ovo bile prike iz benda Milesa Davisa, gdje su oštrili znanje i glazbene širine. Album je u originalu snimljen u Western Recorders, Hollywood a objavljen za Jazz West.
Poznato je i da je ovo album na kojemu se prvi puta pojavljuje Coltraneov original John Paul Jones, znana kao i Trane's Blues. Ovo ne treba pisanu riječ već slušanje – sretjom, na jubitou ima svega pa i ovoga. Sjećanje na Chambersa ne bi trebalo izblijedjeti, velik je on kao i njegov kolega Scott LaFaro koji su kontrabasu davali divotu i nevjerojatnu lakoću sviranja.
Ne mi se da više plesti o ovome. Poslušajte.
1956.
1978.