John Coltrane - Coltrane's Sound
Atlantic, 1964, SD 1419

Coltrane's Sound snimljen je u Atlantic Studios, New York 24. i 26. listopada 1960. a objavljen 1964. bez dozvole samoga Coltranea. Sastoji se od neobjavljenih snimaka sa sessiona My Favorite Things. Još jedan album iscijeđen je sa istoga sessiona a to je Coltrane Plays The Blues (1962.), naravno opet bez privole Coltranea. Stožerni album u svemu tome je My Favorite Things i on se računa kao sedmi službeni Traneov album. Na mojoj listi njegovih albuma ovaj je tek broj 170, a Coltrane's Sound je broj 172, dok je, pogađate, Plays The Blues 171. Ukupan broj moje liste je 307 jedinica, bez brojidbe istovjetnih uradaka.
Na ovome sessionu se polako skupljaju članovi najvećeg kvarteta u jazzu – tu su na kljavama McCoy Tyner, na bajsu još uvijek Steve David, pridružuje im se Elvin Jones na bubnjevima uz neponovljivog Johna Coltranea na sopran i tenor saksofonu. Nedostaje samo Jimmy Garrison koji se usvirava s kolegama u kvartetu tek 1.-5. studenoga 1961. i to na koncertima u klubu Village Vanguard, gdje mijenja a poslije i zamjenjuje tada stalnog kontrabasistu Reggie Workmana.
Supervizor, odnosno producent Coltrane's Sounda a i cijelog My Favorite Things sessiona je bio Nesuhi Ertegun, dok je naslovnicu kreirao Marvin Israel, isti onaj koji je napravio naslovnicu za Giant Steps (Coltraneov album objavljen 1959.). Vrijeme provedeno u Atlanticu Coltrane je iskoristio s nekoliko svjetski značajnih albuma i kao pripremu za Impulse! fazu koja je obilježila njegov kratki život na ovom planetu.
Iako su ovo otpatci koje Coltrane nije želio uvrstiti u originalni album My Favorite Things, odajemo počast Atlanticu što su bili dovoljni govnari i što su to učinili, jer bi mi-publika dugo vremena bili zakinuti za ozbiljnu i promišljenu glazbu. A i njegov skoro najveći hit nalazi se na Coltrane's Sound, očito od strane autora ocijenjen kao previše kompromisan. O, ljudi moji, kako greške postaju ispravni koraci kad ih drugi ishodaju - Equinox je najpoznatija njegova numera van jazz okružja.
Saul Williams priča Equinox