Napomena: ovo nije tema o korištenju AI za generiranje glazbe već kako AI utječe na naše korištenje streaming platformi
Neki od nas ne koriste streaming uopće i oslanjaju se na izbor glazbe za slušanje samo po svom izboru. Taj izbor ponekad može biti uzrokovan i vanjskim utjecajima tipa da smo nešto pročitali i zainteresiralo nas je da poslušamo pjesmu ili album određenog izvođača. Ovo bez streaminga obično znači dvije stvari... Pogledati na YouTube ili nekom sličnom servisu kako nešto zvuči, ali to je svi znamo daleko od HiFi kvalitete zvuka. A drugo je da kupimo fizički medij koji inače koristimo za reprodukciju, bilo da se radi o vinilu ili CD mediju. Znači, ljubitelji glazbe se moraju malo pomučiti da bi došli do rezultata.
Za nas kojima je streaming primarna platforma za slušanje ili često koristimo streaming, ovaj izbor ponekad i nije baš naš izbor već nam je ponuđena opcija da slušamo liste koje su posebno uređene prema našoj povijesti slušanja i onome što nam se uglavnom sviđa (lajkovi na pjesme, albume...).

Naravno, nitko nas 'ne tjera' da koristimo ove mogućnosti i da slušamo glazbu na takav način da slušamo ono što nam je zapravo ponuđeno. Stvar izbora svakog od nas. Ja sam ovaj način ipak prigrlio i volim ga koristiti kad ne slušam albume u cijelosti. Jedna od stavki prilikom ocjenjivanja različitih streaming servisa je zapravo i taj koliko je AI dobar kod određenog streaming servisa?
No, koliko god nam ovaj način bio dobar ili koristan, primjećujem da se kod svih servisa događa ipak jedna stvar koja je zajednička svima a to je - ukalupljivanje. Naime, nakon nekog vremena, sve te playliste postanu prilično ponavljajuće u smislu da nam se iznova i iznova serviraju iste stvari ili izvođači. Primjećujem da je prilično teško izaći iz tih obrazaca u koje nas streaming platforma smješta, i da te liste postaju zapravo sve manje korisne s vremenom.
Za očekivati je da će se i ovaj aspekt korištenja AI u budućnosti popraviti, ali eto, podijelio sam svoje mišljenje o tome kako trenutno izgleda, i to ne samo na Tidal platformi koja mi je primarna, već se isto događalo i na raznim drugim platformama. Na iznenađenje mnogih vjerojatno, moram napomenuti kako Deezer ima opciju Flow koju možete kontrolirati prema raspoloženju i žanrovima i donekle utjecati na izbor koji vam se nudi. Nisam ga već dugo koristio pa ne znam kakva je sad situacija.
Da ne duljim previše, za sad bih se zadržao samo na ovoj mogućnosti AI u korištenju streaming platformi. Ukoliko se tema razvije, mogu spomenuti još poneke stvari koje bih mogao ili pohvaliti ili pokuditi.