Vjerojatno je većini poznat ovaj servis last.fm ali ne znam koliko nas koristi? Ja sam ga često koristio u vrijeme prije streaminga. Tad je bio i nešto popularniji, čini mi se. U principu, način rada se zove scrobbling.
Scrobbling je proces automatskog praćenja i bilježenja glazbe koju slušate, najčešće putem aplikacija ili servisa poput Last.fm, Spotify ili drugih platformi za streaming. Kada "scrobblate" pjesmu, informacija o tome što slušate šalje se na vaš profil na tim servisima, gdje se bilježi povijest slušanja, stvaraju statistike ili se koristi za personalizirane preporuke. Termin je popularizirao Last.fm, a dolazi od engleske riječi "to scrobble", što u osnovi znači prikupljanje podataka o slušanju u stvarnom vremenu.
Na primjer, ako slušate pjesmu na Spotifyju i imate povezan Last.fm račun, svaka pjesma koju preslušate (obično barem do polovice) "scrobbla" se i pojavljuje na vašem Last.fm profilu.
Na last.fm se mogu povezati popularne aplikacije direktno ili indirektno. Ja recimo, na svom mobitelu koristim aplikaciju Pano Scrobller koja mi omogućuje scrobbling na last.fm za Tidal.

Zgodno je ako vas interesira pregled što zapravo slušate jer imaju razne statistike. Čak i u besplatnoj verziji koju i sam koristim.

I još dosta toga.
Profil se može podijeliti i može se napraviti i nekakva društvena mreža pretpostavljam pa se mogu dijeliti i preporuke.
Moj profil na last.fm