Bliže se Uskršnji blagdani pa se mnogi pripremaju za bakalar. Otkad znam za sebe ova delicija je krasila moj stol pri tradicionalnim blagdanima pa će tako biti i ovaj put. Dok sam plovio imali smo ga svaki petak, ali brod je brod. Namirnica nije jeftina, ali dvaput godišnje nije problem izdvojiti novac za ovakav specijalitet. U ponudi se nađe sušeni bakalar ili vakumiran ili omotan u foliji ili bez ičega. Ovdje ću pokazati kako dobiti četiri obilna obroka predivnog bakalara bijanko.
Sastojci:
- pola kilograma sušenog bakalara
- krumpir (preporučam žuti, sorta Mona Lisa)
- češnjak
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- sol i papar
- žlica meda
Priprema:
Bakalar ispilamo na tri četiri dijela te ih ubacimo u veću posudu poput lonca ili teće. Pri tom koristim pilu za željezo. Vode nalijemo toliko da potopimo čitav bakalar, poklopimo posudu i stavimo je negdje na hladno mjesto. I sad vrlo bitna stvar, ako imamo vakumirani sušeni bakalar onda ga u vodi držimo 24 sata s tim da u pola vremena promijenimo vodu. Goli sušeni bakalar ili onaj u foliji držimo u vodi četiri dana s tim da svaki dan mijenjamo vodu. Nakon perioda topljenja prolijemo vodu, ulijemo novu i stavimo posudu s bakalarom na šporet, na najjaču vatru. Kad voda uzavre pustimo tako 15 minuta i skinemo posudu sa šporeta. Skuhani bakalar izvadimo, izvažemo te ga prebacimo u nekakvu plitku posudu, može pećenjara, a vodu od kuhanja zadržimo, procijedimo u drugu posudu i u nju ubacimo krumpir isječen na ploške. Količina krumpira je dvostruko veća od upravo izvaganog bakalara. Dok se krumpir kuha mi čistimo bakalar. Što je vručji to ga je lakše očistiti. Skida se koža, crna opna od utrobe, sve kosti, peraje, rep. Ručno usitnjeno, očišćeno meso ubacimo u posudu za serviranje. Potom ubacimo skuhani, ocijeđeni krumpir, najmanje pola stručka usitnjenog, svježeg peršina, najmanje pola glavice usitnjenog češnjaka, soli i papra, žlicu meda i dobro zalijemo maslinovim uljem. Meni ode najmanje pola litre maslinova ulja dok sol nadodajem pomalo, više puta kako bih sigurno došao do željene slanosti. S velikom drvenom žlicom snažno miješamo sve sastojke dok se ne prožmu, dok krumpir ne postane poput pirea. Ako je smjesa suha dodamo još maslinova ulja sve dok ne dobijemo njenu glatkoću i sočnost. Jelo je gotovo i vrijeme je za trpezu.