olif a čuj, svašta je moguće.... Da me grom opali sad dok sjedim u sobi i tipkam ovo. Ali mogućnost za tako nešto je izuzetno malena.
edit: Već me polako mrzi koristiti AI za neke stvari ali kad nemam nikog pametnijeg blizu... 😂 Ali samo ću izdvojiti bitno.
U stvarnosti: U tipičnom Hi-Fi setupu (kabeli od 1-2 metra, dobro zaštićeni), šansa za gubitak podataka je praktički nula (manje od 0,0001%), jer USB audio prijenos ne zahtijeva veliki propusni opseg u usporedbi s drugim aplikacijama (npr. prijenos video datoteka).
Ako dođe do gubitka podataka tijekom USB audio prijenosa, to se ne manifestira kao "smanjen kvalitet zvuka" (npr. šum ili izobličenje) na način na koji bismo očekivali kod analognog signala. Digitalni audio je "sve ili ništa" sustav – podaci ili stignu netaknuti ili dolazi do očitih problema.
Važno je napomenuti da USB audio prijenos ne utječe na "kvalitet zvuka" u smislu rezolucije ili dinamike ako podaci stignu ispravno – signal je ili 100% točan ili očito neispravan.
Znači, ne kažem da se u određenim rubnim scenarijima ne može dogoditi gubitak podataka (kad se koriste dugački USB kabeli kao što sam napisao u prvoj objavi, a ne koristimo pojačivač signala npr.) Ali nigdje nisam našao smisleno objašnjenje zašto se u digitalnom prijenosu "poboljšava" ili "kvari" zvuk? Analogni prijenos je druga priča...