Hajdinjak 300B PP cijevni integrirac-Osvrt (prvi dojmovi)
Kupio sam navedeno cijevno integrirano pojačalo od našeg kolege Tomislav Knezić.
Push Pull ustroj sa četiri 300B cijevi, 2x30 W, AB1 klasa.
Kolega je kompletno restaurirao navedeno pojačalo.
U praksi zo znači da je sve počupao van i ostala je samo gola šasija i transformatori.
"...odlučio sam kompletno sve povaditi van i složiti uređaj na drukčiji način. Znači, u originalu su bile cijevi 5751 -> 12BH7 --> ECC32 i 2x 300B u push pull ustroju (po kanalu).
......odlučio sam se na kombinaciju koju nisam baš pronašao na "internetu". Ulazna cijev E180F pa ide na EL803S cijev koja je preko interstage transformatora spojena na 300B. Taj interstage transformator ujedno služi kao odličan drive te i okretač faze. Bias je fiksni.
.....Izlazni transformatori u ovom Hajdinjaku su odlični. Motani su na toroidima te su 6K5 na 6ohm. Na 100Hz induktiviet primara je visokih 50H, što je za PP trafo vrhunski.
.....ustavilo se da nemam 4 iste 300b doma, pa sam i njih kupio skroz nove.
.....Driversku cijev sam pomno odabrao i ožičio pojačalo da se može i EL83 i EL84 upiknuti bez ikakvih promjena, pa se može vrlo lako eksperimentirati."
Dobio sam i par rezervnih EL84 koje se mogu upiknuti umjesto "jačih" EL83 driverica.
Onda se može ispred tog cjevaša spojiti npr. moj Audio Note M2 preamp.
To ću možda kasnije isprobati.
Eto, to je bio kraći opis onoga što je kolega promijenio (sve osim trafoa) i nanovo (malo drugačije) posložio.
Pojačalo je puno veće i teže nego što sam očekivao!
Ima 25 kg, prednja aluminijska ploča je 1 cm debljine, šasija je tenkovska.
Dizajn je jednostavan i praktičan.
Meni se dopada.
E sad, jel to čemu zvuči !
Zvuči odlično !!!
Prije svega u lepršavosti srednjetonskog i visokog spektra.
To je tako lijepo, slušljivo i očaravajuće izneseno da se vrlo brzo prepustiš samo glazbi.
Ženski vokali (Josipa Lisac, Amira, Nina Simone...) su vrlo prirodnog timbra, nježni tamo gdje treba, a dinamični kad gl. zapis to zahtjeva.
Dakao i muški vokali (Pavarotti, Elvis, B.B King...) šibaju glazbu samo tako.
Bez problema se iznose i veliki orkestri klasične glazbe Beethoven, Mozart, Dvorak. Šostaković...).
Klang klavira je baš onako kako treba, a i sustain istog.
Detalja naravno ne nedostaje. Osjeti se uravnoteženost u cijelom spektru.
Iscrtavanje glazbenika je vrlo dobro.
Pozornica je duboka i široka, a pozadina crna.
Makro i mikro dinamika je odlična.
A bas ?
Bas je dubok (čak ponegdje i dublji od moje Aleph 5/Audio Note kombinacije).
Možda samo malkice opušteniji od toga, ali i dalje čvrst, definiran i kontroliran.
Nema se u što više opisivati,; treba to poslušati !
Susjed audiofil je danas bio oduševljen sa zvukom tog lampaša.
Očekivao je da će to biti dobro, ali je bio ugodno iznenađen koliko je to zapravo "muzikalna" prezentacija.
Tako da i danas dalje guštam u zvuku 300B, kaj "pajcek vu blatu" ! 😁
Zaključno, vrloo sam zadovoljan sa pojačalom !
Jako dobra investicija i sada imam amp za vruće ljetne dane, koji ipak malo manje hajca od Aleph 5.
Guštanje se nastavlja...
LP svima !

)

)

)

)

)
[](
https://)

)