Da, može se iza zvučnika i bočno (na prve refleksije) napraviti akustički tretman i bez mjerenja.
I to probavanjem položaja absorbera, abfuzora, QRD difuzora, 2D difuzora i bas trapova.
Iza zvučnika ionako nemaš previše izbora i nmjesta gdje što staviti.
Staviš jedan (ili 2-3) QRD uzdužna difuzora (to su one drvene letvice ispod TV-a).
Staviš pokraj njih sa svake strane jeda abfozor (to su ona dva bijela, sa crnim rupicama).
Točno iza zvučnika stavi absobrere ( to su ona dva crvena u kvalitetnoj tkanini sa tvrdom akusta vunom unutra).
Gore bočno lijevo i desno staviš 2d (binarne) difuzore (to su one kockice).
Bas trapovi ionako idu u kuteve sobe (iza zvučnika) ili jedan par ili 4 kom (jedan na drugi).
I za probu onda mjenjaš mjesta crvenih i onih bijelo/crnih, naizmjence i slušaš.
Prije montiranja na zid ona dva kockasta, možeš isprobati njihov položaj (podmetneš ispod, na visinu letve ili sl.)
QRD isto možeš probno micati.
Ja svoj nisam ni trebao jer je jedino ispod tv mogao ići (na cca 50 cm visine).
Tretman sa spuštenim stropom je posebna priča i vidjet ću još za to.
Doduše, kad je pretprošle godine kod mene bio kolega koji radi profi mjerenja (akustika, DSP i sl.), da setupira DSP u koleginom High END sustavu, izmjerio je okvirno/osnovno i moju sobu (nije bilo ničeg osim bas trapa u desnom kutu).
Tada je rekao koliko bi otprilike i čega trebalo staviti iza zvučnika.
I kod postavljanja ovoga ove godine sam se također konnsultirao s njime.
Dakle, mjerenja ti neće precizno pokazati kamo točno moraš što staviti.
Već samo okvirno kamo, a točnije će pokazati koliko čega.
Već samim micanjem TV-a na zid i rezanjem visoke police na pola sam dobio pomak.
A hardwer akustike je dao još dodatni čujni boljitak u zvuku.
Evo kako je soba izgledala prije tretmana:

)
Eo grafa puštanja ružičaštog šuma.
Vidi se da je podosta linearno (može to još bolje).
![]()