Da li koristite sub u sistemu? Ja osobno ne, ali sam imao priliku par puta probati i nekad je dobro "sjeo" a nekad baš i ne. Također znam za par sistema kod prijatelja koji koriste sub i to prilično dobro zvuči...
Inače, zanimljiv članak za početak rasprave...
Optimising The Bottom End

U članku "Optimising The Bottom End" autor Barry Willis raspravlja o pravilnom postavljanju subwoofera kako bi se poboljšala reprodukcija glazbe u hi-fi sustavima. Ističe da, iako su mnogi subwooferi dizajnirani za maksimalni dinamički učinak u višekanalnim filmskim zvučnim zapisima, takvi subwooferi možda neće značajno doprinijeti uživanju u glazbi. Stoga je važno pažljivo kalibrirati subwoofer za glazbenu reprodukciju.
Ključne preporuke iz članka uključuju:
Postavljanje subwoofera: Idealno je da se subwoofer fizički poravna s primarnim zvučnicima kako bi se osigurala koherentnost zvuka. Iako subwoofer može raditi bilo gdje u prostoriji, poravnanje s glavnim zvučnicima pomaže u izbjegavanju mutnog zvuka zbog faznih razlika.
Podešavanje faze: Korištenjem poznatih snimaka s izraženom bas linijom, potrebno je prilagoditi fazu subwoofera (0° ili 180°) kako bi se postigao najpuniji i najglasniji zvuk, osiguravajući da je izlaz subwoofera u skladu s primarnim zvučnicima.
Točka skretnice (crossover): Iako je THX standard za kućna kina 80Hz, autor smatra da je to previsoko za većinu glazbe i kvalitetnih zvučnika. Preporučuje postavljanje skretnice subwoofera na oko 50Hz, što omogućuje ravnomjernu podjelu frekvencija između subwoofera i glavnih zvučnika.
Razina izlaza: Razinu glasnoće subwoofera treba postaviti tako da ispunjava prostoriju energijom, ali ne toliko da privlači previše pažnje na sebe. Cilj je postići glatku tranziciju prema niskim frekvencijama bez očitih neravnina, s dobro definiranim basom.
Autor također napominje da nije pogrešno prilagoditi izlaznu razinu subwoofera kako bi se kompenzirale snimke koje su previše bogate ili oskudne u basu, što je lako učiniti pomoću daljinskog upravljača ili aplikacije. Modeli poput SVS SB-2000 PRO i kompaktni Velodyne SPL-1000R nude takve mogućnosti daljinskog upravljanja.
Zaključno, pravilno postavljen i kalibriran subwoofer može značajno povećati zadovoljstvo slušanjem glazbe, dok nepravilno postavljen subwoofer može biti izvor frustracija. Stoga je važno posvetiti vrijeme i pažnju njegovom pravilnom podešavanju.