Da prvo odgovorim @Sveti_Ilija i @pinco , da, pojačalo se prilično zagrijava u radu. Ne mogu reći da je vruć na dodir ali iznadprosječno topao kad se stavi ruka na gornju plohu. Ako sam dobro shvatio prijatelja, većinu vremena radi u A klasi a kad zatreba ima nekakvo dinamičko prebacivanje u AB klasu. Netko s više znanja će me već ispraviti ako ovo nije točno.
Mogao bih ukratko reći da magija 2270 nije dostignuta i završiti priču, ali ne bi bilo pošteno prema ovom izvrsnom i zanimljivom pojačalu.
Naime, sve više shvaćam što znači kad netko spomene signature Marantz zvuk iz prošlosti. Vrlo ugodno za slušati bez obzira što ću sad navesti određene dojmove koji možda nisu u skladu sa ovom izjavom.
Prvo što sam primjetio je izuzetan volumen basa. Uz ovo pojačalo ujedno dobijete i besplatan "subwoofer" u paketu. 😂 Ovo nekad znači da bas zna plivati ukoliko je takav slučaj, ali ipak ne. Ne mogu reći da je bas utegnut, jer nije. Izlazi malo iz granica onoga što smatramo utegnutim basom ali ne smeta. Ugodno je. Svi smo mi javni ili potajni ljubitelji basa. Ovdje ga ima u izobilju i na svu sreću, ne prekriva i ne smeta srednjetonskom spektru.
Vokali su nešto siroviji i iskreniji u odnosu na 2270 koji možda to sve malo zasladi da nam se još više svidi i to mu uspjeva fantastično dobro. Ali na žalost, nismo imali dobru kombinaciju kabela za ovo pojačalo, pa možda čak i drugi DAC bi bio puno bolja opcija. Sinergija s kabelima definitivno nije bila izuzetno loša ali smo se sjetili mojih QED kabela koji nisu trenutno kod mene, da bi puno bolje legli ovdje jer su otvoreniji i neutralniji od AQ Diamondbacka koji je začinski kabel (roll off u visokima i podeblja sredinu malo). Sredina je malo tamnija nego što bi to bio slučaj da smo pogodili kabele ili DAC. Recimo, glas Amire je dobio tamniju notu i nedostajalo je malo svjetlije sredine. Ali čak i takva, iako sam znao da nije potpuno vjerna reprodukcija, opet je ugodno. Sredina ima mesa i to sam jednom spomenuo u temi "Kakav zvuk volite", da meni to u potpunosti odgovara.
Tu na kraju dolazimo do visokih gdje se opet ponavlja priča da bi sve to bilo još malo sretnije s nekim drugim kabelima ili DAC-om. Korektno, ali nedostajalo je malo prozračnosti i ekstenzije. Ne bih se bunio da su visoki bili malo više forward. Čuju se ok činele i što god nam se predstavi u visokom spektru, ali vjerojatno to može još bolje uz bolji odabir dodatne opreme.
Sve ovo gore što sam spomenuo me dovodi do zaključka da je ovo pojačalo namjenjeno ljubiteljima glazbe koji neće secirati svaki detalj u izvedbi, već će pustiti omiljene albume ili pjesme i uživati u njima s jednom izuzetno ugodnom prezentacijom s dodatkom malo više basa nego što su možda navikli čuti. Vjerujem da ovo pojačalo ima potencijal zvučati još znatno bolje ukoliko se upari s nešto analitičnijim DAC-om od ovog Marantza HD-DAC1 koji je bio trenutno u sistemu, i kabelima koji su neutralniji od ovih koje trenutno imam. Također, ukoliko netko ima svjetlije zvučnike, ovo bi možda mogao biti odgovor da ih se malo ukroti i dobije odličan zvuk u konačnici.
Na kraju, moram reći da na pojačalu nije napravljen nikakav refresh i vjerojatno i to utječe na moje dojmove. Znači, ukoliko se napravi pošten refresh, uvjeren sam da bi zvučao još jednu razinu bolje.
I za kraj, ne možemo a da ne spomenemo cijenu. Pojačalo je kupljeno za 300€. Znam da je kliše kad se kaže da za tu cijenu svira fantastično, ali zaista sam se naslušao budget pojačala, početnih modela raznih brandova i ova kvaliteta zvuka je bitno bolja od svih tih pojačala. Ali ok, već smo pričali o inflaciji, cijenama.... Pojačalo je izvorno koštalo oko 1.000 DEM kad je pušteno u prodaju, tako da se vjerojatno treba uspoređivati s današnjim pojačalima od cca 2.000€ ili više da bi bila fer usporedba.
Da nisam zarobljen zvukom 2270, vjerojatno bih dao još pozitivnije komentare. Ovako, ne možeš izbjeći magičnom zvuku 2270... Možda bi još vrijedilo spomenuti da mi se ovo pojačalo više svidjelo od NAD C372 koje sam također nedavno imao priliku slušati. Također mi je bolje i od Marantza PM80 MK2 kojeg sam isto nedavno slušao.
Ukoliko imate pitanja ili sam nešto zaboravio spomenuti, slobodno pitajte. A ja se još jednom zahvaljujem svom prijatelju na ugodnom druženju uz probu, kojem zamjeram što se još nije registrirao na ovaj forum, jer bi nam dobro došlo njegovo iskustvo i znanje, a vjerojatno ga i neki stariji audiofili znaju.