Ovo je moja kreacija iako mi je i pokojna majka slično radila. Za nas troje dovoljno mi je 250 g očišćenih repića kozica. Ja odem do naše splitske peškarije i kupim ih jer su iz Jadrana.
Sastojci za tri osobe:
- 250 g očišćenih repića kozica
- maslinovo ulje
- jedna kapula (bijeli luk) osrednje veličine
- četiri režnja češnjaka
- pola tetrapaka, 250 g, passate (pasirane rajčice)
- jedan dl bijeloga vina
- 300-350 g riže, preporučam Arborio
- Sol, papar i peršin
- ribani Grana padano ili parmezan
Priprema:
U teći osrednje veličine na maslinovom ulju dinstati sitno sjeckani luk na umjerenoj vatri. Kad luk omekša dodati sitno sjeckanii češnjak. Kad češnjak zamiriše dodati passatu. Dinstati pet minuta pa dodati vino. Kad alkohol ispari dodati repiće kozica i dinstati 15 minuta. Tijekom dinstanja posoliti i popapriti. Može se i jače posoliti jer će poslije soli sigurno još zatrebati. Nakon 15 minuta dodati rižu i podliti vodom ili još bolje ribljim temeljcem. Uz stalno miješanje vodeći računa da rižot ne ostane nasuho, pomalo nadolijevati vodu ili temeljac i dodavati sol uz stalno kušanje. Kad postignemo al dente rižu, a rižot nam je ostao sočan, više rijedak nego krut, jelo je gotovo. Maknemo teću s vatre i umiješamo sviježi usitnjeni peršin. Rižot ostavimo pet minuta sa strane da malo odmori. Serviramo ga uz ribani parmezan ili grana padano po želji.